Forbes lista

Sziasztok!

Bizonyára már sokan olvastátok a Forbes magazin idei legbefolyásosabb sztárok listáját. Ha nem, akkor majd most! ;)

Már napok óta tervezem megírni ezt a bejegyzést, de aztán húztam-halasztottam a dolgot. Azt is megmondom, miért. Emésztenem kellett, mert sok esetben nem értek egyet a dologgal. Hozok néhány példát:

Én elhiszem, hogy Kim Kardashian (ha esetleg valaki nem tudja, ő egy valóságshow sztár) nagy befolyással bír Amerikában, és a globalizáló világunkban már Európába is betört, de azért könyörgöm! Világszinten röhejesnek tartom azt a megállapítást, miszerint Kim Kardashian befolyásosabb lenne, mint Rowling, akinek mondatára ugrik a fél világ, nem csak Amerika. (Kardashian 7. a listán, Rowling pedig "csak" 85.)

Ezenkívül hasonló érdeklődéssel tölt el, hogy Kristen Stewart (a Twilight filmek Bellája) 43. a listán, Taylor Lautner pedig 67., amivel önmagában még nem lenne probléma, ha figyelembe vesszük, hogy milyen hirtelen gazdagodtak meg, és hogy minden egyes szavukra egy óriási rajongótábor figyel. De! Hogy létezik, hogy Taylor Lautnet ráfért a listára, míg Robert Pattinson nem? Robert gazdagabb is és véleményem szerint a rajongótábora is nagyobb... 

Ez csak két példa volt, de azért remélem sikerült szemléltetnem velük a két problémám a listával: egyrészt ez a lista sok szempontból nagyon szubjektív, másrészt pedig elképesztő mértékben Amerika-központú. (És itt nem csak arra gondolok, hogy a listán szereplők nagy százaléka amerikai, ami igaz, hanem arra, hogy sok olyan személy is szerepel a listán, akit itt, Európában csak alig, vagy nem is ismerünk.)

Na, és akkor csak szemléltetésképpen néhány adat:

A lista első helyén Jennifer Lopez végzett, az indoklás szerint azért is, mert nem csak énekes- és színésznő, hanem azért is, mert kiterjedt tevékenységi körével (gondolnak itt olyasmikre, mint parfümgyártás, divattervezés stb.) J-Lo sikeres üzletasszonnyá nőtte ki magát. 

Felfért még a dobogóra Oprah Winfrey, akinek úgy tűnik, hiába szűnt meg híres műsora, befolyása és ismertsége töretlen. Harmadik helyen az ismert, és közkedvelt/közutált Justin Bieber áll. (Azért ez is sokat elárul a listáról. Justin Bieber előrébb van, mint Donald Trump, vagy akár a Brad Pitt- Angelina Jolie páros.)

A többieket most nem sorolnám fel egyesével, inkább dobok egy linket:




Azt pedig már mindenki döntse el maga, hogy van-e értelme az ilyen listáknak, illetve, hogy mennyire ért egyet az egyes hírességek helyezésével.
Oszd meg Google Pluson

A szerző: Deszy

Deszy a bloggerkedést fanfictionökkel kezdte, azután hamar más területre nyargalt. Jelenleg könyves blogot vezet, Cassandra Clare rajongói oldalát, előzeteseket feliratoz, és próbál képben maradni a kedvenc színészei és sorozatai tekintetében is.
    Blogger Comment

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése